Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Всесвітній тиждень обізнаності про сіль

Всесвітній тиждень обізнаності про сіль, що завершився 17 березня поточного року,  призваний привернути увагу до питання користі та шкоди вживання солі, її місця у якісному здоровому харчуванні.

Сіль – це невід’ємна частина практично будь-якої страви. Щодня кожна людина використовує сіль у харчуванні. Проте слід робити це збалансовано, знаючи про користь та шкоду солі для організму. Суперечки з цього приводу не вщухають.

Користь солі. Сіль переважно складається з 93-99% хлористого натрію. Це один з найголовніших елементів, який бере участь у всіх біохімічних процесах організму, причому на рівні клітин. Унікальна спеція підсилює смак їжі, допомагає передавати нервові імпульси, підтримує тонус м’язів. І найголовніше – натрій бере участь у підтриманні водно-сольового та кислотно-лужного балансу організму та виробленні шлункового соку. Якщо натрію недостатньо, то людина втрачає воду, і може виникнути такий стан, як гіпонатріємія (концентрація натрію в плазмі знижується до рівня менше ніж 135 ммоль/л). Вона призводить до серйозних порушень з боку серцевого ритму, зниження артеріального тиску, у важких випадках – до сплутаної свідомості, судом та непритомності. Сіль може містити в невеликих кількостях кальцій, калій, залізо, цинк та йод. Тому це частково компенсує потребу організму в них. Також є гарним консервантом, бо вона пригнічую ріст бактерій у харчових продуктах Тому відмовлятися повністю від солі не варто.

Шкода солі. При перевищенні рекомендованої денної норми вживання солі (більше 5 грамів) натрій накопичується в тканинах, формуються набряки, підвищується артеріальний тиск. Це супроводжується спазмом судин, загальмуванням обмінних процесів в організмі, кисневим голодуванням. Виникає ризик розвитку інсультів та інфарктів. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) давно б’є на сполох: у світі зростає кількість інсультів та інфарктів. Їх головна передумова – гіпертонія, а одна з провідних причин останньої – зловживання сіллю.

Джерело: Департамент охорони здоров’я Харківської міськради


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61201, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222
Перейти до вмісту