Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Всесвітній день меланоми

Меланома шкіри — це злоякісна ракова пухлина та одне з найбільш небезпечних онкозахворювань, яке вражає життєво важливі органи (головний мозок, легені, кістки).

В Україні 21 289 пацієнтів зі встановленим діагнозом меланоми, за даними ЕСОЗ. З них 2 397 — пацієнти, яким діагноз меланоми було встановлено вперше в цьому році.

До чинників ризику виникнення меланоми належать:

множинні сонячні опіки впродовж життя, наявність передракових станів та немеланомних раків шкіри, імуносупресивних станів (трансплантація внутрішніх органів та гемопоетичних клітин, ВІЛ/СНІД);

вплив природного та штучного ультрафіолетового випромінювання, зокрема використання соляріїв.

генетична схильність;

вік старше 50 років;

наявність асиметричних, без чітких країв родимок, наявність більше 100 пігментних родимок, світлий фототип шкіри;

пік захворюваності на меланому шкіри припадає на 65 років, хоча хвороба може виникнути в будь-якому віці.

Основні симптоми меланоми:

зміна кольору, форми або розміру давнішньої родимої плями;

будь-яка родима пляма, що має три або більше кольори і стає несиметричною;

родима пляма, що кровоточить або свербить;

будь-яке нове стійке ураження шкіри, особливо, якщо воно розростається, пігментоване або на вигляд має судинну структуру, також випадки невизначеного діагнозу;

нова пігментована лінія на нігтях, особливо якщо вона пов’язана з ураженням нігтя;

ураження, яке розростається під нігтем.

Якщо ви помітили в себе хоча б один із симптомів, необхідно регулярно оглядати свою шкіру. А помітивши навіть незначні зміни, негайно звернутися до лікаря.

Своєчасно розпочате протипухлинне лікування пацієнтів з меланомою шкіри на початкових стадіях у 98-99 % випадків призводить до повного одужання пацієнтів. Своєчасне проведення спеціального протипухлинного лікування сприяє досягненню тривалої ремісії, покращенню загальної виживаності та якості життя пацієнтів.

Програма медичних гарантій покриває всі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією: від діагностики до лікування та подальшої реабілітації і паліативної допомоги.

Сімейний лікар — перший, хто допоможе вчасно виявити злоякісне новоутворення та направити до онколога. Він створить електронне направлення на необхідні обстеження та направить до лікаря-спеціаліста.

Діагноз меланоми шкіри встановлюється виключно у закладах охорони здоров’я, де надається спеціалізована медична допомога, після повного видалення пухлини шкіри та її гістологічного дослідження. Знайти найближчий заклад із договором можна за допомогою дашборду на сайті НСЗУ “Укладені договори…”: https://cutt.ly/ieefQvwK.

Залежно від параметрів пухлини можуть бути запропоновані додаткові обстеження (загальноклінічне обстеження, ультразвукове дослідження (УЗД) лімфатичних вузлів або комп’ютерна томографія (КТ) внутрішніх органів та магнітно-резонансна томографія (МРТ) головного мозку, за підозри на наявність метастазів).

Спеціальне протипухлинне лікування пацієнтів з меланомою шкіри включає хірургічне лікування, медикаментозну терапію протипухлинними препаратами, променеву терапію та їх поєднання. Ці послуги покриває Програма медичних гарантій.

Консультації лікарів та діагностика покриваються пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”.

При радіологічному лікуванні — променеву терапію, супровідну медикаментозну терапію, надання кисневої підтримки тощо. Якщо в медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, проведення променевої терапії із цим обладнанням також включено в безоплатну допомогу.

Також Програма медичних гарантій за необхідності покриває хірургічні втручання у межах пакету “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”. У безоплатну медичну допомогу включені лабораторні та інструментальні дослідження, анестезія, власне проведення операцій, забезпечення необхідними лікарськими засобами тощо.

Після закінчення спеціального лікування пацієнтам з меланомою пропонується, як мінімум, 5-річне спостереження та надаються рекомендації щодо необхідності самообстеження.

Докладніше про амбулаторні та стаціонарні послуги, які гарантуються пацієнтам безоплатно можна прочитати на сайті НСЗУ за посиланням: https://cutt.ly/heehkLmy.

Джерело: НСЗУ Національна служба здоров’я України 


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222