Структурні підрозділи
- ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ (ЦПМСД) ПОЛІКЛІНІКИ
- Амбулаторія №1 ЦПМСД
- Амбулаторія №2 ЦПМСД
- КОНСУЛЬТАТИВНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР ПОЛІКЛІНІКИ
- Жіноча консультація
- Хірургічне відділення
- Неврологічне відділення
- Відділення відновного лікування
- Денний стаціонар
- Відділення мобільної паліативної медичної допомоги
- Рентген-діагностичне відділення
- Клініко-діагностична лабораторія
ПРОСТІ ЗВИЧКИ МОЖУТЬ ВРЯТУВАТИ ВАШЕ СЕРЦЕ
Серцево-судинні захворювання є основними причинами смертності у світі. В Україні вони є причиною понад половини – 67% – усіх смертей. Водночас, прості звички можуть врятувати ваше серце.
- Киньте курити
Якщо не курите – не починайте, бо куріння є однією із головних причин виникнення серцево-судинних захворювань.
Якщо не можете кинути – зверніться на безкоштовну гарячу лінію «Я кидаю курити»: 0-800-50-55-60.
Через рік без куріння ризик серцевого нападу знижується вдвічі, у порівнянні з ризиками курця.
- Будьте активними
Більше спорту – це кращий настрій, ніякого стресу і здорове серце.
Приділяйте 1,5 години кардіонавантаженням щотижня. Займайтеся 30 хвилин 5 разів на тиждень. Це може бути будь-який вид активності, що змушує вас дихати важче, а ваше серце – битися швидше.
- Слідкуйте за вагою і тим, що їсте
Надмірна вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
Харчуйтеся здоровою, збалансованою їжею. Щодня їжте овочі і фрукти, а от насичених жирів, солі і цукру – якомога менше.
Окрема увага – до клітковини. Її в раціоні має бути щонайменше 30 грам щодня. Клітковина – це цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна (що менше зерно оброблене, то краще), фрукти та овочі.
Щонайменше двічі на тиждень – їжте рибу, у тому числі порцію жирної риби, адже вона є потужним джерелом омега-3 жирних кислот, які захищають від проблем з серцем. Вагітні жінки та ті, які годують груддю, не повинні вживати більше двох порцій жирної риби на тиждень.
- Відмовтесь від алкоголю
Надмірне вживання алкоголю не приносить користі жодному органу, серцю – зокрема.
Систематичне вживання алкоголю збільшує ризики серцево-судинних захворювань.
- Читайте етикетки на продуктах харчування
В магазині перевіряйте на етикетках не лише термін придатності, а й калорійність, жирність, вміст солі та цукру. Така звичка допоможе вам зробити кращий вибір на користь вашому серцю.
http://moz.gov.ua