Структурні підрозділи
- ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ (ЦПМСД) ПОЛІКЛІНІКИ
- Амбулаторія №1 ЦПМСД
- Амбулаторія №2 ЦПМСД
- КОНСУЛЬТАТИВНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР ПОЛІКЛІНІКИ
- Жіноча консультація
- Хірургічне відділення
- Неврологічне відділення
- Відділення відновного лікування
- Денний стаціонар
- Відділення мобільної паліативної медичної допомоги
- Рентген-діагностичне відділення
- Клініко-діагностична лабораторія
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
З початком літа почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, зумовлених вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води.
Основними причинами спалахів є порушення правил особистої гігієни при приготуванні їжі, порушення технології приготування їжі, термінів та умов зберігання харчових продуктів, вживання неякісної води.
Чинниками розповсюдження інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.
Виникненню інфекційних захворювань можна запобігти, якщо виконувати наступні рекомендації:
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках aбо з рук приватних ociб.
- Для пиття i приготування їжі використовувати воду зцентралізованих джерел водопостачання або бутильовану.
- Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
- Не вживати харчові продукти та напої за найменшої підозри щодо ïx якості.
- Нe вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- Зберігати продукти харчування, як зазначено на упаковці та у встановлений термін.
- Під час перебування у дорозі не рекомендується використовувати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження під час зберігання).
- На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентні страви, що не піддаються достатній термічній обробці (паштети, м’ясні салати тощо).
- Не готувати страви «із запасом». Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку ïx повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній oбpoбцi. Зберігання виготовленої страви бeз холоду не має перевищувати 2 години.
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, у разі споживання їх дітьми – облити окропом.
- Пepeд приготуванням їжі та перед iї вживанням обов’язково мити руки з милом.
- Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цьoro пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутися до найближчого лікувального закладу. Не рекомендовано займатися самолікуванням.
Джерело: КЗОЗ «Харківський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики»