Структурні підрозділи
- ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ (ЦПМСД) ПОЛІКЛІНІКИ
- Амбулаторія №1 ЦПМСД
- Амбулаторія №2 ЦПМСД
- КОНСУЛЬТАТИВНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР ПОЛІКЛІНІКИ
- Жіноча консультація
- Хірургічне відділення
- Неврологічне відділення
- Відділення відновного лікування
- Денний стаціонар
- Відділення мобільної паліативної медичної допомоги
- Рентген-діагностичне відділення
- Клініко-діагностична лабораторія
Профілактика ботулізму
В сезон домашнього консервування необхідно дотримуватися елементарних правил, щоб уникнути такого загрозливого захворювання, як ботулізм. Про них нагадує завідувач відділення профілактики КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8» Нателла Шаданія.
Найголовніше – це дотримання санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні харчових продуктів.
Причина ботулізму – вживання в їжу копченої риби, консервів, м’ясної тушонки, особливо приготованих e домашніх умовах з недотриманням гігієнічних вимог.
В сезон домашнього консервування, щоб уникнути можливого захворювання на ботулізм, необхідно дотримуватися елементарних правил:
- Ретельно мийте посуд, овочі та фрукти;
- Обов’язково стерилізуйте готові для зберігання продукти;
- Використовуйте лише рекомендовані концентрації солі та кислоти, що перешкодить накопиченню токсинів;
- Зберігайте домашні заготовки при оптимально низькій температурі;
- Зберігайте страви з грибів в емальованому посуді на холоді не більше 24 годин;
- Не купуйте та не вживайте консервовані продукти в банках зі здутою кришкою.
Щоб запобігти хорчовому отруєнню:
- Слід уникати придбання у випадкових осіб, в місцях, не пристосованих для торгівлі, рибних, м’ясних і молочних продуктів, консервів, кулінарних і кондитерських виробів;
- Перед вживанням м’ясні, рибні і молочні продукти слід прокип’ятити;
- Продукти, що швидко псуються, слід тримати тільки в холодильнику і слідкувати за терміном їх зберігання.
При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!