Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Всесвітній день боротьби з гепатитами

Щорічно 28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитами, який в 2023 році проходитиме під гаслом «Одне життя, одна печінка». Метою цього Дня є  нагадування про масштаби розповсюдження в світі гепатитів, особливу стурбованість визивають гепатити В та С, які викликають тяжкі хронічні захворювання печінки.

Профілактика вірусного гепатиту В (памятка)

Відзначаючи Всесвітній день боротьби з гепатитами 2023 року, Всесвітня організація охорони здоров’я акцентує увагу на наступних тезах:

  1. У людини тільки одне життя і тільки одна печінка. Гепатит може зруйнувати і те, й інше. Печінка щодня виконує понад 500 життєво важливих функцій, від її нормальної роботи залежить багато в чому робота всього організму. Тому так важливо дбати про здоров’я печінки та знати свій статус з гепатиту.
  2. У сукупності гепатит В та гепатит С щорічно є причиною 1,1 мільйона випадків смерті та 3 мільйонів нових випадків інфекції. Щодня відбувається понад 8000 нових випадків зараження гепатитом В та С, це понад 5 заражень за хвилину. Загалом у світі 350 мільйонів людей живуть із хронічним вірусним гепатитом. Якщо такий темп розповсюдження гепатитів В та С збережеться, то до 2040 р. від ускладнень цих захворювань щороку вмиратиме більше людей, ніж від малярії, туберкульозу та ВІЛ/СНІДу разом узятих.
  3. Величезна кількість людей, що живуть з гепатитом, не пройшли діагностику і не отримують лікування. Це потрібно змінити. Більшість інфікованих гепатитом В або С дізнаються про свою хворобу тільки через багато років, коли у них розвивається цироз печінки або рак. Навіть після встановлення діагнозу лише 22% людей з гепатитом В та 62% з гепатитом С отримують лікування та необхідну медичну допомогу.
  4. Велику кількість випадків зараження гепатитом, як і смертей від гепатиту, можна запобігти. Для досягнення амбітних цілей ВООЗ щодо ліквідації гепатиту до 2030 р. необхідно створити для населення можливість отримання допомоги на рівні первинної ланки, для того щоб:

– забезпечити доступ до лікування всіх вагітних з хронічним гепатитом В, а немовлятам – до вакцинації проти гепатиту В відразу після пологів;

– забезпечити встановлення діагнозу в 90% людей, що живуть з гепатитами В та С;

– домогтися повного лікування 80% пацієнтів з гепатитами відповідно до нових розширених критеріїв доступу до лікування.

До заходів профілактики гепатиту С належать тестування всієї донорської крові, дотримання безпечної практики ін’єкцій у медичних закладах, вдома і особливо серед осіб, які вживають ін’єкційні наркотики.

  1. Глобальна надзвичайна ситуація, пов’язана з пандемією COVID-19, закінчилася, і настає час для поновлення зусиль щодо ліквідації вірусних гепатитів до 2030 року.

За даними Харківської міської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в м. Харкові за 6 міс. 2023 р. зареєстровано випадків:

– захворювань на гострий вірусний гепатит – 41 (за аналогічний період 2022 р. – 24), з них: вірусним гепатитом А – 4 особи (в 2022 р. – 2); вірусним гепатитом В – 25 осіб (в 2022 р. – 21); вірусним гепатитом С – 12 осіб (в 2022 р. – 1);

– захворювань хронічним вірусним гепатитом – 278 (в 2022 р. – 99), з них: вірусним гепатитом В – 47 людей (в 2022 р. – 21); вірусним гепатитом С – 231 осіб (в 2022 р. – 78).

Гепатит – це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Існує п’ять основних вірусів гепатиту, визвані типами A, B, C, D і E.

Всі вірусні гепатити поділяються на дві групи – з ентеральним або парентеральним механізмом зараження. До першої групи належать гепатити А і Е, заразитися якими можна при вживанні інфікованої вірусом води або продуктів харчування, а також через брудні руки.

До другої групи належать гепатити B, C, D, які передаються статевим, трансплацентарним (від матері плоду), побутовим (через прилади для гоління, зубні щітки, мочалки) шляхами, при лікувально-діагностичних маніпуляціях забрудненим медичним інструментарієм (ін’єкції, операції, трансфузії крові), проведенні нестерильним інструментом процедури манікюру, татуажу, пірсингу, а також при використанні однієї голки різними людьми при вживанні ін’єкційних наркотиків.

Від моменту зараження до появи перших ознак хвороби проходить різний час: від 2-6 тижнів при гепатиті А, до 2-4 і навіть 6 місяців при гепатиті В.

На початку захворювання гепатит А нагадує грип і починається з підвищення температури тіла (до 38-39°С), головного болю, вираженої загальної слабкості, болях у м’язах. При гепатитах B і С початок, як правило, менш виражений. Так, вірус гепатиту В проявляє себе незначною температурою, болем у суглобах, іноді висипаннями. Початкові прояви гепатиту С можуть обмежитися слабкістю і зниженням апетиту. Через кілька днів симптоми захворювання змінюються: пропадає апетит, з’являються тяжкість або біль у правому підребер’ї, нудота, блювота, темнішає сеча і знебарвлюється кал. Жовтушність склер, слизової оболонки рота, а в подальшому, шкіри, свідчать про перехід хвороби в жовтяничний період.

Зазвичай після появи жовтяниці стан хворих поліпшується: поступово, протягом декількох тижнів, відбувається зворотний розвиток симптомів. Так протікають гострі форми вірусних гепатитів.

Найбільшу небезпеку становить хронічний перебіг гепатитів, який характерний для гепатитів B, C та D. Довгостроковими ускладненнями цих інфекцій є цироз та гепатоцелюлярна карцинома.

Основні заходи  профілактики вірусних гепатитів: 

  1. Не вживати некип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, а також мити руки після відвідування туалету і перед їжею. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е;
  2. Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю:

– Переривання передачі вірусу гепатиту В забезпечують гігієнічні заходи: індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм в побуті та на виробництві;

– Найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби;

– Татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним обладнанням;

– Закривайте будь-які порізи або відкриті рани.

  1. Найдієвішим способом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація.

Лікування хворих вірусними гепатитами здійснюється в КНП ХОР «Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня» за адресою: м. Харків, просп. Героїв Сталінграда, 160.

КЗОЗ «Харківський міський інформаційно-аналітичний  центр медичної статистики»


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61201, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222
Перейти до вмісту