Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Всесвітній день боротьби з раком передміхурової залози

У Всесвітній день боротьби з раком передміхурової залози нагадуємо важливу інформацію для пацієнтів.

Наразі точно не встановлено, що спричиняє рак передміхурової залози (простати). Але є низка факторів, яка може збільшити ризик розвитку цього захворювання. Серед них:

Вік. Приблизно 60% випадків раку передміхурової залози діагностують у чоловіків віком понад 65 років.

Сімейна історія хвороби. Якщо у сім’ї батько чи брат хворіли на рак простати до 60 років, це збільшує ризик розвитку онкологічної хвороби.

Зайва вага та ожиріння. Дослідження свідчать, що може бути зв’язок між ожирінням та раком простати, а збалансоване харчування та регулярні фізичні вправи можуть знизити ризик розвитку хвороби.

Харчування.Раціон з високим вмістом овочів, фруктів та бобових, таких як квасоля та горох, може знизити ризик розвитку раку простати.

Відсутність фізичних вправ та малорухливий спосіб життя. Ймовірність розвитку раку знижується у людей, які ведуть активний спосіб життя.

Докладніше про фактори ризику можна почитати тут: https://cutt.ly/1eoroAsk.

Якщо ви або ваші рідні перебуваєте в групі ризику, рекомендуємо звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта. Також сигналом для звернення до свого сімейного лікаря є будь-які проблеми з сечовипусканням, біль у спині, стегні або тазі.

Але радимо не чекати появи симптомів і проходити щорічне обстеження. Бажано це робити з 50 років — тим чоловікам, які не мають сімейної історії раку, та з 45 років — тим, хто її має.

Сімейний лікар або терапевт призначить аналіз крові на ПСА (простат-специфічний антиген), він безоплатний. Це одне зі скринінгових досліджень для виявлення раку простати. І один із кроків, який допомагає лікарю визначити подальшу стратегію для діагностики.

Зверніть увагу, що високий рівень ПСА також може бути ознакою іншого захворювання, яке не є раком (збільшена простата, простатит, інфекції сечовивідних шляхів). Тому після ПСА лікар може призначити додаткові обстеження чи консультацію лікаря-спеціаліста.

Один із спеціалістів, до якого сімейний лікар може видати направлення, це — уролог. Консультація за направленням безоплатна в тих медзакладах, які мають договір із Національною службою здоров’я за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”.

За необхідності уролог скерує на додаткові обстеження, такі як біопсія, ректальне цифрове дослідження, УЗД простати. А в разі виявлення новоутворення порекомендує або активне спостереження, або медикаментозну терапію, або хірургічне втручання чи променеву терапію. Для пацієнтів, які мають електронне направлення, всі ці послуги є безоплатними.

Нагадуємо, раннє виявлення та своєчасний початок лікування раку підвищує шанси на успіх. Бережіть себе та своїх близьких!

Джерело: НСЗУ для пацієнта


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222