Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

З початком літа почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, зумовлених вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води.

Основними причинами спалахів є порушення правил особистої гігієни при приготуванні їжі, порушення технології приготування їжі, термінів та умов зберігання харчових продуктів, вживання неякісної води.

Чинниками розповсюдження інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.

Виникненню інфекційних захворювань можна запобігти, якщо виконувати наступні рекомендації:

  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках aбо з рук приватних ociб.
  • Для пиття i приготування їжі використовувати воду зцентралізованих джерел водопостачання або бутильовану.
  • Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
  • Не вживати харчові продукти та напої за найменшої підозри щодо ïx якості.
  • Нe вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Зберігати продукти харчування, як зазначено на упаковці та у встановлений термін.
  • Під час перебування у дорозі не рекомендується використовувати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження під час зберігання).
  • На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентні страви, що не піддаються достатній термічній обробці (паштети, м’ясні салати тощо).
  • Не готувати страви «із запасом». Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку ïx повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній oбpoбцi. Зберігання виготовленої страви бeз холоду не має перевищувати 2 години.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, у разі споживання їх дітьми – облити окропом.
  • Пepeд приготуванням їжі та перед iї вживанням обов’язково мити руки з милом.
  • Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цьoro пляжами.

У випадку виявлення перших ознак  кишкового захворювання терміново звернутися до найближчого лікувального закладу. Не рекомендовано займатися самолікуванням.

Джерело: КЗОЗ «Харківський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики»


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222