Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Профілактика наркотичної залежності серед підлітків

Шановні батьки! Наркоманія — одна з найболючіших проблем сучасності.

За цим явищем стоять нехтування моральними принципами, відсутність мотивації у будь-якій діяльності, крім отримання «кайфу», зростання злочинності, поширення серйозних захворювань, зокрема венеричних, висока вірогідність травматизму та суїцидів, смерть від передозування тощо.

Під загрозою бути втягнутими в небезпечну залежність опиняються найменш захищені групи населення: діти та підлітки, які, в силу свого віку, недостатньо обізнані про потенційно смертельну небезпеку наркотиків та дуже легко піддаються впливу.

Ситуацію погіршує й легкість, з якою можна придбати наркотичні засоби в сучасному світі. Наркодилери для налагодження контактів, реклами та продажу наркотиків використовують чат-боти та інтернет-сайти. Крім того, використовуючи систему «закладок», максимально спрощується процес доставки заборонених речовин до покупця.

Молоді люди, які дуже швидко стають залежними від нових видів наркотиків, можуть втягувати в своє коло наркоманів друзів та знайомих, тим самим поповнюючи «армію» споживачів.

Молоді люди, які дуже швидко стають залежними від нових видів наркотиків, можуть втягувати в своє коло наркоманів друзів та знайомих, тим самим поповнюючи «армію» споживачів.

Що робити батькам, щоб їхня дитина не стала наркоманом?

  • створіть у своїй родині атмосферу любові, довіри і безпеки;
  • виробіть ясні та справедливі правила спільного життя, виконуйте обіцянки, цікавтеся турботами дитини, його внутрішнім світом;
  • поговоріть з Вашою дитиною на тему наркоманії, щоб зрозуміти наскільки вона обізнана, чи розуміє наслідки та небезпеку від вживання наркотичних речовин;
  • розвивайте в дитині навички самостійного прийому рішень, ініціативу, власний погляд на те, що відбувається;
  • вчіть підлітка справлятися з труднощами і невдачами;
  • вчіть дитину бачити і розуміти красу навколишнього світу, отримувати задоволення в повсякденному житті (від природи, хорошої книги, фізичної активності, спілкування з цікавими людьми тощо.)

Формуйте та зміцнюйте в дитині адекватну самооцінку, позитивні життєві цілі, установки і навички, в цьому випадку вона зможе самостійно вирішити ніколи не торкатися до наркотиків.

Джерело: КЗОЗ «Харківський міський  інформаційно-аналітичний центр медичної статистики»


26 червня 2023 року – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом. Матеріал
КЗОЗ «Харківський міський  інформаційно-аналітичний центр медичної статистики»


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222