Структурні підрозділи
- ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ (ЦПМСД) ПОЛІКЛІНІКИ
- Амбулаторія №1 ЦПМСД
- Амбулаторія №2 ЦПМСД
- КОНСУЛЬТАТИВНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР ПОЛІКЛІНІКИ
- Жіноча консультація
- Хірургічне відділення
- Неврологічне відділення
- Відділення відновного лікування
- Денний стаціонар
- Відділення мобільної паліативної медичної допомоги
- Рентген-діагностичне відділення
- Клініко-діагностична лабораторія
РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ВАГІТНИХ ЖІНОК
Про раціональне харчування під час вагітності написані тисячі книг, рекомендують всі нові і нові норми раціонального харчування. Велике значення має харчування майбутніх батьків ще до зачаття дитини, – звертає увагу лікар акушер – гінеколог КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8” Тетяна Фадєєва.
Уже на етапі підготовки до зачаття не рекомендується вживати алкоголь, забарвлені газовані напої, копченину, забарвлені креми, жувальні гумки і жувальні цукерки, карамель, гострі соуси, прянощі і приправи, оцет, міцний чорний чай і каву, жирні та смажені блюда.
У першій половині вагітності рекомендується низькокалорійна дієта, за потреби частіші перекуси, вживаня більше фруктів, білку.
У другому і третьому триместрі вагітності (до 37 тижнів) необхідно збільшити калорійність. З 37 тижня, як правило, знижується фізична активність, тому калорійність їжі доцільно зменшити за рахунок легкозасвоюваних вуглеводів, тобто солодощів.
Про правильний набір харчових продуктів можна судити по загальному стану (відчуттю бадьорості, легкості), по надбавці маси тіла.
Джерела тваринного білку під час вагітності мають бути різноманітні – чергуйте у раціоні м’ясо, молочні продукти, рибу.
Жири мають бути представлені в основному рослинними оліями (оливковими, соняшниковими, кукурудзяними), тваринні жири містяться у м’ясі, рибі, молочних продуктах.
Вуглеводи з рослинною клітковиною – хліб з борошна грубого помелу, з висівками, з цілісних зерен; крупи – гречана, вівсяна, рисова; овочі, фрукти.
Пити бажано мінеральну воду, трав’яний чай, зелений чай.
Рекомендоване меню для вагітної:
- сніданок – яйце або омлет, молочна каша, тушковані овочі, сир, хліб з сиром, кефір, фрукти;
- обід – салат з сирих овочів, борщ, суп вегетаріанський, тушковане м’ясо або відварена риба з овочами, сік;
- полудник – кефір, фрукти;
- вечеря – сирна запіканка (сирники зі сметаною), вінегрет, фрукти, відвар шипшини, сік.