Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Чи може людина, яка повернулася в Україну після тривалого перебування за кордоном, знову звертатись до свого сімейного лікаря

Багато хто з тих, хто повертається додому після тривалого перебування за кордоном, запитує — чи можна знову звертатися до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра? Чи не анульована декларація через тривале перебування в Європі, США чи будь-де за кордоном. Нагадуємо правила

Декларація про вибір лікаря, який/яка надає первинну медичну допомогу залишається чинною, незалежно від того, як часто ви буваєте в лікаря.

Є певні підстави для припинення дії декларації, але серед них немає таких підстав як перебування за кордоном чи відсутність протягом певного терміну на прийомі у свого сімейного лікаря.

Тож відповідь на питання, чи можна звертатись до свого сімейного лікаря після тривалої відсутності в Україні — так, можна.

Але є чинники, які потрібно врахувати.

Дія декларації буде припинена, якщо ваш сімейний лікар, педіатр чи терапевт звільнилися з того центру надання первинної медичної допомоги чи приватної клініки, де ви підписували декларацію.

Декларація припинить дію у випадку припинення провадження діяльності з медичної практики надавачем первинної медичної допомоги або у випадку припинення підприємницької діяльності ФОП, яка є надавачем первинної медичної допомоги.

Декларація також припинить дію у випадку, якщо медичний заклад надалі не укладатиме договору із НСЗУ за пакетом “Первинна медична допомога”.

Більше про підстави про припинення дії декларації можна почитати тут, у четвертому пункті: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0347-18#Text.

Якщо ви уклали декларацію з педіатром, то зверніть увагу й на те, що при досягненні дитиною 18-річчя декларація із педіатром також буде деактивована. Але це не стосується випадку, коли йдеться про декларацію із сімейним лікарем.

Тож, якщо під час повернення додому з’ясується, що через поважні причини ваша декларація припинила дію, то ось тут ми розповідали як знайти сімейного лікаря та підписати з ним чи з нею декларацію: https://cutt.ly/uejsHDwA.

Якщо є питання, залишайте їх у коментарях під цим дописом.

Джерело: НСЗУ для пацієнта


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61201, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222
Перейти до вмісту