Структурні підрозділи
- ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ (ЦПМСД) ПОЛІКЛІНІКИ
- Амбулаторія №1 ЦПМСД
- Амбулаторія №2 ЦПМСД
- КОНСУЛЬТАТИВНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР ПОЛІКЛІНІКИ
- Жіноча консультація
- Хірургічне відділення
- Неврологічне відділення
- Відділення відновного лікування
- Денний стаціонар
- Відділення мобільної паліативної медичної допомоги
- Рентген-діагностичне відділення
- Клініко-діагностична лабораторія
Здорова їжа для серця
Ми є те, що ми їмо. Справді, наше харчування впливає на весь організм — зокрема й на роботу серцево-судинної системи. Так, однією з причин артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту вважається саме незбалансований раціон.
Що робити, аби зберегти серце здоровим? Маємо кілька порад:
- Більше фруктів, овочів та ягід, адже вони є важливим джерелом вітамінів та мінералів. ВООЗ рекомендує вживати щонайменше 400 г (або 5 порцій) овочів, фруктів та ягід на день, тож варто додавати їх до кожного приймання їжі.
- Більше клітковини — вона допомагає знизити рівень холестерину в крові. Обирайте цільнозернові продукти та не забувай про бобові та горіхи.
- Менше солі. Надмірне споживання натрію сприяє підвищенню кров’яного тиску. ВООЗ наголошує: доросла людина має з’їдати не більше 5 г солі в день (1 чайна ложка без верху). І не забувайте про “приховану” сіль в оброблених харчових продуктах.
- Менше цукру. Рекомендована денна доза — до 25‒50 г (4-8 ч. л.) на добу. Обмежте споживання продуктів з доданим цукром, а солодощі краще заміняйте фруктами та ягодами.
- Що там з жирами? Надавайте перевагу рослинним оліям, горіхам, авокадо, рибі. І уникайте трансжирів — зазвичай вони містяться у промисловій випічці та смажених стравах.
Добре, що влітку можна відриватися на повну. Смакуйте сезонні овочі, фрукти й ягоди та отримуйте максимум користі для організму!
Стань на варті свого серця — обирай здорову їжу!
Джерело: Центр громадського здоров’я України