Структурні підрозділи
- ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ (ЦПМСД) ПОЛІКЛІНІКИ
- Амбулаторія №1 ЦПМСД
- Амбулаторія №2 ЦПМСД
- КОНСУЛЬТАТИВНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР ПОЛІКЛІНІКИ
- Жіноча консультація
- Хірургічне відділення
- Неврологічне відділення
- Відділення відновного лікування
- Денний стаціонар
- Відділення мобільної паліативної медичної допомоги
- Рентген-діагностичне відділення
- Клініко-діагностична лабораторія
Харківське КП «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування» продовжує виробництво дитячого харчування
В умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 року, затвердженого Законом України, враховуючи поточну ситуацію та потреби Харківської територіальної громади, з метою захисту безпеки населення, задля реалізації конституційних прав дитини на достатній життєвий рівень, охорону здоров’я та життя, комунальне підприємство «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування» продовжувало здійснювати виробництво дитячого (суміші, продукти, напої, вода тощо) та іншого харчування, яке надавалося населенню у вигляді безоплатної роздачі продукції, яка по суті є гуманітарною (благодійною) допомогою, адже має гуманітарні (благодійні) цілі.
Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування – комунальне підприємство, основним видом діяльності якого є переробка молока та іншої сировини, що спрямована на виробництво продуктів дитячого харчування для пріоритетного забезпечення дітей перших трьох років життя, а також продуктами харчування інших категорій населення.
Комунальне підприємство «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування» має дві виробничі потужності: по виготовленню молочних продуктів та по виготовленню води для дітей та дорослих. На підприємстві впроваджена та функціонує сучасна система управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), яка демонструє та підтверджує взяті зобов’язання перед суспільством в цілому та конкретно перед кожним споживачем щодо підтримки високого рівня безпечності продукції дитячого харчування. Також на підприємстві функціонує виробнича лабораторія, яка забезпечує безпеку та якість сировини та продукції, що виробляється.
Протягом 2024 року працювало 10 пунктів видачі дитячого харчування (2023 рік – 10 пунктів), у довоєнний час працювало 100 пунктів. З більш детальною інформацією можна ознайомитися, перейшовши за посиланням https://milkfactory.com.ua/shops.html .
За 2024 рік підприємство переробило 483,9 тон молока (2023 рік – 412,1 тони молока) та виготовило 1 873 430 порцій продукції (2023 рік –1 708 967 порцій продукції.
На сьогоднішній день комунальне підприємство «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування» виробляє та забезпечує продукцією дітей грудного та раннього віку які входять до складу малозабезпечених, а також дітей які перебувають у складних життєвих обставинах внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів, вся продукція видається на безкоштовній основі посередництвом комунальних некомерційних підприємств Харківської міської ради (дитячі лікарні та поліклініки).
Кількість дітей які отримують на безоплатній основі дитяче харчування – 2 867 (2023 – 2 739), в тому числі малозабезпечених за 2024 рік – 235 дитини, (2023 рік – 242 дитини).
Комунальне підприємство «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування» являється єдиним підприємством в м. Харкові та Харківській області, яке виробляє продукти прикорма для дітей від 6 місяців.
Основний підхід до виготовлення продуктів прикорму для дітей від 6 місяців – на всіх етапах виробництва, транспортування та зберігання, продукт не повинен змінити свої властивості та максимально донести природні якості до кінцевого споживача, бути безпечним та якісним.
Чому підприємство являється унікальним та особливим:
1.Індивідуальні закази, для кожної дитини. Продукція, що виготовляється, є рекомендованою та одразу готова до вживання.
2.Терміни зберігання 24-48 годин , свідчить про те що продукція виготовляється без консервантів, стабілізаторів, барвників, смакових добавок.
3.Технологією виробництва – термостатний спосіб виготовлення який дає змогу максимальне збереження їх харчової та біологічної цінності і разом з тим забезпечує епідеміологічну безпеку; всі кисломолочні продукти не термізовані та містять достатню кількість живих молочно-кислих бактерій.
4.Вся нормативно-технічна документація, згідно з якою виготовляються продукти прикорму для дітей від 6 місяців погоджена Держпродспоживслужбою України на підставі звітів ДУ “Інститут громадського здоров`я ім.О.М. Марзеева НАМН України” та відповідає Наказу Міністерства охорони здоров’я України № 149 від 20.03.2008, Державним гігієнічним правилам і нормам «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.05.2013 № 368, Мікробіологічним критеріям для встановлення показників безпечності харчових продуктів, затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.2012 № 548.
5.Унікальним алгоритмом (механізмом) діяльності за для забезпечення дітей раннього віку харчовою продукцією – це замовлення – поставка сировини з екологічно чистої сировинної зони; – виробництво; – видача готової продукції через пункти видачі за потребою кожного дня без винятку.
Сукупність вищезазначених ознак (відмінностей) обумовлюють відсутність конкурентів rомунального підприємства «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування» на ринку дитячого харчування в межах міста Харкова та Харківської області.
Джерело: Департамент охорони здоров’я