Структурні підрозділи
- ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ (ЦПМСД) ПОЛІКЛІНІКИ
- Амбулаторія №1 ЦПМСД
- Амбулаторія №2 ЦПМСД
- КОНСУЛЬТАТИВНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР ПОЛІКЛІНІКИ
- Жіноча консультація
- Хірургічне відділення
- Неврологічне відділення
- Відділення відновного лікування
- Денний стаціонар
- Відділення мобільної паліативної медичної допомоги
- Рентген-діагностичне відділення
- Клініко-діагностична лабораторія
Весняний авітаміноз
Про таку актуальну проблему, як авітаміноз, ми згадуємо кожної весни. Про особливості цього явища та заходи, зо допомагають зберегти добре самопочуття розповідає завідуюча денним стаціонаром КУОЗ «Харківська міська поліклініка №8» Валентина Повзик.
На стику зими та весни у багатьох людей починають виникати певні характерні симптоми. Людям важко прокинуться вранці, сонливість супроводжує протягом дня. Можливі запаморочення, людині важко концентруватися на чомусь. Спостерігається розсіяність, млявість. Перепади настрою без видимих причин. Емоційна лабільність та дратівливість, навіть, через найменші дрібниці. Можуть виникати зміни і зі сторони шкіри, а саме надмірна сухість, тріщинки, почервоніння в кутиках рота, лущення шкіри. А ще часті застуди та нездужання.
Як рятуватися від авітамінозу
По-перше, треба вживати багато рідини. Організм потребує задовільної гідратації і вже, навіть, це може стати запорукою кращого самопочуття.
Раціон харчування має бути різноманітним та збалансованим. У приготуванні їжі використовуйте продукти, які містять необхідні речовини.
Ріпчаста цибуля має вітамін С, вітамін РР і вітаміни групи В, а також каротин. Рекомендовано використовувати не менше 600-700 гр. на місяць.
Часник має вітаміни А, В, С, О. Також містить ефірні олії, цинк, сірку, мідь, кальцій, калій. У малій кількості в часнику є залізо і селен, які за впливом на організм близькі до вітаміну Е.
Білокачанна капуста багата на мікроелементи і понад десяток амінокислот.
Квашена капуста містить вітаміни С, В2, РР при квашенні переходять у росол.
Броколі і цвітна капуста містять і мікроелементи, і вітаміни.
Буряк багатий на вітаміни С, Вg, К. Сприяє усуненню ознак втоми і депресії. Також містить В1, В5, В6, РР, Е, провітамін, магній, цинк і кальцій.
Морква багата на В1, В2, В6, С, РР, Е, мікроелементи і мінеральні солі. Містить бета-каротин. Сприяє покращенню зору, запобігає розвитку анемії, сприятливо впливає на стан крові.
Огірки і помідори містять багато вітамінів і мікроелементів. Незважаючи на те, що при солінні велика кількість корисних речовин втрачається, рекомендовано вживати навіть у такому вигляді.
Перелік додаткових корисних продуктів
Фрукти: цитрусові, яблука (перевага), вишня.
Ягоди: смородина, полуниця, малина, аґрус.
У замороженому вигляді практично не втрачають користі.
Горіхи: кедрові, грецькі, фундук, насіння соняшника і гарбуза (вітаміни А, В15, Е). Але горіхи висококалорійні і важко стравні, тому важливо не переборщити з кількістю.
Ще вітамін А – це печінка, риб’ячий жир, сир, курячі жовтки. В12 – морська риба, м’ясо птиці. D– жирна риба, ікра.
В жодному разі не забувайте про заняття спортом та прогулянки. Гарний настрій, позитивні емоції та налаштування також активізують ваші обмінні процеси.
За потреби вживайте додаткові вітамінні комплекси. Про авітаміноз треба пам’ятати ще до його настання.
У сучасному світі авітаміноз не повинен ставати за заваді нормальній життєдіяльності нашого організму.