Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Всесвітній день здоров’я

ВООЗ була заснована за колективною ініціативою країн світу в 1948 р. для зміцнення здоров’я людей, підтримки безпеки у світі і служіння інтересам уразливих груп населення, з тим щоб кожна людина, де б вона не знаходилася, мала можливість досягти найвищого рівня здоров’я і благополуччя.

Саме ВООЗ започаткувала щорічне проведення Всесвітнього дня здоров’я, який припадає на 7 квітня.

Темою цього дня в 2024 році оголошено «Моє здоров’я – моє право». У всьому світі право мільйонів людей на здоров’я дедалі більше опиняється під загрозою. Хвороби та катастрофи стають серйозними причинами смертності та інвалідності. Конфлікти руйнують життя людей, викликаючи смерть, біль, голод та психологічні страждання. Спалювання викопного палива одночасно призводить до кліматичної кризи і позбавляє нас права дихати чистим повітрям, а забруднення повітря всередині та зовні забирає життя кожні 5 секунд. Рада ВООЗ з економіки досягнення здоров’я для всіх встановила, що щонайменше 140 країн визнають здоров’я – як право людини у своїх конституціях. Тим не менш, країни не приймають і не застосовують на практиці закони, які забезпечують право їхнього населення на доступ до медичних послуг. Це підтверджує той факт, що щонайменше 4,5 мільярда людей — більш як половина населення світу — не були повністю охоплені основними медичними послугами у 2021 році.

Для вирішення подібних проблем тема Всесвітнього дня здоров’я 2024 р. обрана для захисту права кожної людини на доступ до якісних медичних послуг, освіти та інформації, а також до безпечної питної води, чистого повітря, гарного харчування, якісного житла, гідних умов праці та довкілля, а також свободи від дискримінації.

З цією метою ВООЗ пропонує реалізовувати наступні практичні дії:

– Перехід від економіки прибутків і безвідповідального забруднення довкілля до економіки справедливості.

– Критеріями успіху повинні стати благополуччя людини і здоров’я довкілля.

– Створення стимулів і можливостей, що спонукають окремих людей або групи населення активно брати участь в житті суспільства і самостійно піклуватися про своє здоров’я. Участь має бути свідомою та ініціативною, а рішення, що приймаються, разом з результати, що досягаються, в області охорони здоров’я – відповідати потребам та інтересам людини.

– Розвиток комплексних національних систем охорони здоров’я, що забезпечують якісне надання основних медичних послуг та фінансовий захист їх одержувачів шляхом реалізації програм, що дозволяє охоплювати і залучати до участі найбільш нужденних членів суспільства, одночасно зміцнюючи здоров’я і благополуччя всіх людей у будь-якому віці.

Зміцнення систем охорони здоров’я, що передбачає не тільки збільшення фінансування, а й вдосконалення управління, структури медичних кадрів, надання послуг, постачання ліків та інших товарів медичного призначення, має ключове значення для досягнення загального охоплення послугами охорони здоров’я та як наслідок – досягнення здоров’я для всіх.

Джерело: Департамент охорони здоров’я


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61201, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222
Перейти до вмісту