Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Звернення Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці, Харківська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я України звертається до керівників та голів профспілкових комітетів підприємств, закладів, установ і організацій охорони здоров’я Харківщини щодо проведення заходів до Дня охорони праці в Україні. Гасло 2024 року – «ВПЛИВ ЗМІНИ КЛІМАТУ НА БЕЗПЕКУ ТА ГІГІЄНУ ПРАЦІ»

З метою привернення уваги суспільства до питань охорони праці щорічно країни світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Проведення 28 квітня Всесвітнього дня охорони праці не є роботою одного дня, а є підсумком постійної роботи в колективах з питань створення здорових та безпечних умов праці, відпрацювання навичок належного виконання робіт, а також визначення заходів щодо забезпечення гідних умов праці в подальшому.

Міжнародна організація праці цього року Всесвітній день охорони праці проводить під гаслом «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці» (The impacts of climate change on occupational safety and health). 

Зміна кліматичних умов впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників. Приклади професійних ризиків, що посилюються через зміну клімату, – тепловий стрес, УФ-випромінювання, забруднення повітря, великі промислові аварії, екстремальні погодні явища, почастішання трансмісивних захворювань і підвищений вплив хімічних речовин.

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну довкілля нашої держави перебуває під постійним деструктивним впливом нових загроз екологічній безпеці. Активна фаза бойових дій в Україні через російську збройну агресію негативно впливає на екологічну безпеку України та ЄС і може стати одним з провідних чинників зміни клімату.

У результаті воєнних дій на території України в атмосферу викидаються численні продукти детонації ракет й артилерійських снарядів. У разі влучення снарядів у будівлі та споруди виникають пожежі, через які в повітря потрапляють небезпечні продукти горіння – переважно оксид азоту, важкі метали і газові сполуки. Крім того, унаслідок виникнення пожеж у природних екосистемах і загоряння посівів, лісів і лісосмуг відбуваються викиди сажі та газово-аерозольних сполук. Парникові гази також утворюються через згоряння палива в результаті роботи літаків, важкої військової техніки, запуску ракет. Все це призводить до того, що в атмосферу потрапляють шкідливі сполуки і руйнуються корисні компоненти.

Праця в галузі охорони здоров’я – складний і відповідальний вид діяльності. Медичні та фармацевтичні працівники щодня демонструють приклади стійкості, відповідальності та справжнього героїзму на робочому місці, працюють в напружених умовах воєнного стану. Вони постійно підпадають під вплив комплексу чинників фізичної, хімічної та біологічної природи, зазнають високого нервово-емоційного напруження. Має місце робота, пов’язана з великою кількістю небезпечних ризиків, в тому числі і смертельно-небезпечних; недостатність, а деколи й відсутність, медикаментів і медичних матеріалів; робота (в тому числі операції, реанімаційні дії, пологи) у непристосованих приміщеннях, бомбосховищах і підвалах; ненормовані робочі дні з перенавантаженням. Поряд з професійними небезпеками, з якими зіштовхуються працівники в зоні активних (можливих) бойових дій, додається стрес та глибокі переживання, страх, тривога, як за себе, так і за близьких та рідних.

Саме тому, організація системи охорони праці в умовах воєнного стану – відповідальне та важливе завдання для роботодавця і профспілкового комітету. Роботодавцям необхідно застосовувати профілактичні заходи захисту працівників і запобігання нещасним випадкам на виробництві. Це, в першу чергу: суворе дотримання вимог законодавства з охорони праці в умовах воєнного часу, в тому числі навчання працівників порядку дій персоналу під час бойових дій із мінімізацією загрози життю та здоров’ю співробітників і відвідувачів; правил поведінки в разі аварії та/або оголошення повітряної тривоги; розроблення планів евакуації для працівників і відвідувачів до укриття у разі повітряної тривоги, бомбардування та артилерійських обстрілів; забезпечення електробезпеки та пожежної безпеки під час експлуатації медичного обладнання, електричних приладів (бензинових та дизельних генераторів), тощо.

Потребують уваги питання розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві; проведення інструктажів і навчання з питань охорони праці; проведення медичних оглядів працівників певних категорій; забезпечення працівників спеціальним одягом, іншими засобами індивідуального та колективного захисту, тощо.

Охорона праці – є невід’ємною складовою збереження життя і здоров’я працюючих в галузі. Обласна галузева Профспілка за підтримки Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації, Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради, органів державної влади та місцевого самоврядування регіону в рамках Всесвітнього Дня охорони праці та Всеукраїнського тижня охорони праці ще раз звертає увагу керівників та голів профспілкових комітетів закладів, підприємств, установ і організацій на проведення нагальних та ефективних профілактичних заходів щодо недопущення нещасних випадків на виробництві, забезпечення безпеки та здоров’я на робочих місцях працівників галузі під час воєнного стану.

Перемога України залежить від кожного з нас. І це безпосередньо стосується сфери охорони здоров’я, безперебійне функціонування якої напряму впливає на життєстійкість та обороноздатність нашої Держави.

Харківська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я України

 

 


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222