Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Сіль: норма споживання та вплив на здоров’я

Більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна – не виняток. За даними ВООЗ середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку. (https://bit.ly/3Vc7Qbj)

У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г. (https://bit.ly/3V2wr2c)

Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом. Проте причини для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:

  • Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань
  • Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров’яного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини.
  • Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності
  • Солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на нирки.
  • Збереження кісткової тканини
  • Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. ʼ
  • Профілактика ожиріння
  • Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги.
  • Покращення смакових відчуттів
  • Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків.
  • Підтримка загального здоров’я

Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.

Щоби уникнути цих ризиків Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу.

Щоби зменшити її споживання, ВООЗ пропонує:

☛ їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;

☛ обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);

☛ готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;

☛ використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;

☛ обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;

☛ прибрати сільничку зі столу.

Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров’я.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

  • E-mail: poliklin8@i.ua

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222